Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Pomidory krojone z puszki

    800 g
  • bulion warzywny

    150 ml
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • parmezan

    30 g
  • cebula

    1
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • bazylia świeża

    1/2 pęczka
  • Przyprawa harissa

    1 łyżeczka płaska
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • tortellini

    300 g (szpinak i ricotta)
  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i delikatnie blendujemy. W zupie powinny pozostać niewielkie kawałeczki pomidorów. Ponownie stawiamy na gazie, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i chwilę gotujemy, aby smaki się połączyły.
Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje pierożków, zalewamy zupą i dekorujemy listkiem bazylii.




Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

20.10.2017 12:49
Bardzo ładnie wygląda. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat