Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami

Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zupa

  • bulion drobiowy

    2,5 l
  • marchew

    2 szt
  • pieczarki

    0,5 kg
  • zupa w proszku

    1 szt pieczarkowa
  • serek topiony

    200 g
  • śmietana 30%

    200 ml

Pulpeciki

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • jajko

    1 szt
  • bułka tarta

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą żeby się nie przypaliło. Bulion zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy oba serki topione i mieszamy żeby się rozpuściły. Zupę pieczarkową rozpuszczamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do bulionu z serkami i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy.

2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Na talerz nakładamy kilka pulpecików i zalewamy gorącą zupą. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

10.11.2015 18:56
Pożywna zupa.

Katarzyna59

04.01.2015 14:33
smakowita zupka

Klausia

04.01.2015 08:04
super zupa :)

Anna169Hosz

28.12.2014 21:46
Wygląda apetycznie!

Grazyna0211

28.12.2014 16:19
smaczna zupa

mysza75

28.12.2014 12:37
fajna zupka i jaka dobra

dagita

28.12.2014 11:45
Najwięcej zabawy jest z pulpecikami ale warto bo zupka jest bardzo smaczna :) Można dodać 1 serek kremowy śmietankowy i 1 pieczarkowy (w sumie 200g).

Renata22

27.12.2014 22:32
bardzo ciekawa propozycja ;)

kasia.s

27.12.2014 18:57
zupa pierwsza klasa :)

Konczi

27.12.2014 18:56
wygląda apetycznie :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat