Kremowa zupa marchewkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    9 szt.
  • masło

    4 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • nieduża papryczka chilli

    1 szt.
  • bulion warzywny

    400 ml
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • imbir świeży

    2 cm
  • pestki słonecznika

    prażone do podania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew umyć, obrać i pokroić w kostkę.
W małym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić obrany i drobno pokrojony imbir, pokrojony w plasterki czosnek i chili - pozbawione pestek. Podgrzewać kilka minut, uważając by czosnek się nie zrumienił. Zdjąć z ognia. W osobnym rondlu rozpuścić 4 łyżki masła, dodać pokrojoną cebulę, dusić 3 minuty, do niej dodać marchewkę i dusić na małym ogniu 10 -12 minut, aż zmięknie. Do marchewki i cebuli dodać czosnek i chilli, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z prażonymi ziarnami słonecznika, lub dyni i natką pietruszki.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 03.10.2013 18:23
muszę wypróbować!
ONY_za_kare 01.10.2013 23:04
super zupka!
msmors 01.10.2013 12:10
super podana zupa
Janina 01.10.2013 12:09
Świetny przepis;)
joanna30 01.10.2013 10:46
Pyszna zupka, samo zdrowie :)
Beatris 01.10.2013 07:23
Przepiękne zdjęcie. Zupka apetyczna.
sylwia_mc 01.10.2013 07:00
bardzo lubię tą zupę, polecam
miroslawa 01.10.2013 04:30
z marchewki jeszcze nie próbowałam, ale wygląda pysznie
Ania321 01.10.2013 00:35
bardzo apetyczna zupa, piękne zdjęcie :)
sanielcia 30.09.2013 23:37
Bardzo fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat