Kremowa zupa fasolowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 200 g fasoli

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 1 duża cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • ulubiona kiełbasa

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę namaczamy w wodzie na noc, następnie gotujemy ją do miękkości. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni (można spróbować bez oleju, powinna puścić nieco tłuszczu), przekładamy ją do miseczki. Na tej samej patelni smażymy poszatkowaną cebulę i czosnek. Zalewamy bulionem. Dorzucamy do tego ugotowaną fasolę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, chwilę gotujemy na małym ogniu. Całość miksujemy blenderem (wcześniej wyciągamy ziele i liście laurowe, nie będą nam potrzebne) na gładki krem, na wszelki wypadek można przetrzeć zupę przez gęste sito. Wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy jogurt (śmietanę), chwilę podgrzewamy (nie gotujemy). Fasolową podajemy w miskach, z dodatkiem ulubionej kiełbasy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 05.03.2017 09:52
bardzo pyszna zupa
Bernadeta1 03.03.2017 14:22
smaczna zupka
Mati13 03.03.2017 14:05
apetyczna zupa
marzut 03.03.2017 08:04
Ciekawy przepis
kasia.s 03.03.2017 07:58
Aż ślinka cieknie :)
ania2610 02.03.2017 18:11
pyszna zupa!
wyattearp 02.03.2017 12:25
super zupka .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat