Kremowa zupa brokułowa z pulpecikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/3 szt
  • brokuł

    1 szt
  • bulion

    1,5 litra
  • serek topiony

    100 g
  • fasola czerwona z puszki

    1 op
  • makaron ryżowy

    garść
  • mięso mielone indycze

    250 g
  • jajko

    1 szt
  • siemię lniane

    2 łyżki
  • otręby pszenne

    3 łyżki
  • koperek

    pęczek
  • mąka

    3/4 szklanki
  • ziele angielskie całe

  • liście laurowe Prymat

  • słodka papryka Prymat

  • zioła prowansalskie

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 15 min. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami. Gotujemy do miękkości brokuła, a następnie za pomocą blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zupa powinna być rzadka, gdy jest zbyt gęsta należy dodać wodę.
W między czasie, gdy warzywa się gotują przystępujemy do robienia pulpecików.
Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę mieloną oraz drobno posiekany koperek, jajko, len mielony i otręby. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w mące. Gotowe pulpeciki wrzucamy do kremowej zupy i gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy puszkę czerwonej fasoli razem z zalewą i gotujemy 5-7 min. Na końcu zabielamy zupę serkiem topionym i wrzucamy garść drobnego makaronu. Przyprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy do momentu aż makaron będzie miękki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 10.12.2016 01:40
Pysznie wygląda!
molanka 09.12.2016 10:36
idealna na zimową porę
Ewelina1991 09.12.2016 08:16
apetyczna zupka
Łukasz15 08.12.2016 23:45
Pyszna zupka
Renataj 08.12.2016 21:20
Apetyczna pożywna zupa:)
halina17 08.12.2016 20:26
Dobra zupa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat