Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa tarta kokosowo - ananasowa
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść razem do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Spłaszczyć je, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i przenieść je do formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i oprószonej mąką pszenną. Dokładnie wylepić ciastem formę. Włożyć na kolejne 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, położyć na nie papier do pieczenia a na papier wysypać ryż lub fasolę ( a jeśli posiadacie to specjalne kulki ceramiczne ), w celu obciążenia ciasta. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200°C i wstawić ciasto. Podpiekać przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 8 - 10 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Budyń kokosowy:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać obie mąki oraz około 50 ml mleka i zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Zdjąć z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlewać masę żółtkową. Postawić z powrotem na palnik i mieszając gotować do zgęstnienia budyniu. Jeszcze gorący budyń wyłożyć na kruchy spód. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na warstwie budyniu.
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor ( uważając by ich nie przypalić ). Wystudzić.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Wyłożyć ją na wierzch tarty. Posypać uprażonymi wiórkami.
Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)