Kremowa brokulowa z groszkiem i feta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

  • skrzydełka kurczaka

  • groszek mrożony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* Brokul - 600g,
* porcja rosolowa np. 4 skrzydla,
* groszek zielony mrozony - 2 szklanki,
* ser feta - 250g,
* czosnek - 3 duze zabki,
* makaron - male kolanka - ok 300g,
* vegeta - 2 lyzki,
* sól,pieprz,


PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotowac al dente w/g wskazówek na opakowaniu. Ser feta pokroic w kosteczke.Czosnek przecisnac przez praske. Brokula obrac, umyc i podzielic na male czastki. Lodyge obrac i pokroic w kosteczke. Porcje rosolowe umyc, wrzucic do duzego garnka razem z pokrojona lodyga, dwoma lyzkami vegety i dodac 1,5 litra zimnej wody. Zagotowac i zebrac szum. Gotowac na malym ogniu przez 15 minut pod przykryciem, dodac brokula, gotowac przez 10 minut bez przykrycia. Dodac przeplukany groszek, gotowac okolo 5-7 minut, dodac zmiazdzony czosnek, zagotowac. Zdjac z ognia, dodac ser feta, wymieszac i wszystko zmiksowac dokladnie przy pomocy blendera. Przelac przez sito do drugiego garnka w celu odrzucenia lupinek po groszku. Podawac na cieplo z makaronem. Jezeli lubimy bardziej gesta zupe, mozemy zredukowac ilosc wody do 1,25l.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 29.10.2011 10:42
świetna zupka
Izabela/bella81 20.05.2011 08:21
super
eli_555 26.02.2011 22:19
Lubię brokuły i groszek,pycha.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat