Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kotlecików brokułowych
PRZYGOTOWANIE:
1. Brokuł wrzucamy do gotowanej wody na 2 minuty (osolonej). Po ostudzeniu, siekamy nożem, aby powstała masa brokułowa.
2. Później mieszamy brokuły z 2 jajkami, 2/3 szklanki bułki tartej, 150 g żółtego sera, 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, dużą garścią szczypiorku, pieprzem i solą.
3. Odstawiamy na 15 minut.
4. Później formujemy kuleczki.
5. W 1,3 litra wody rozpuszczamy kostkę rosołową, zagotowywujemy w wywarze ryż.
6. Ugotowany i ostudzony ryż mieszamy z jajkami, śmietaną, parmezanem
i szczypiorkiem. Całą masę wylewamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy lekko zatapiając kotlety brokułowe.
7. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.