Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonej dyni hokkaido z chrupiącą krewetką
Sposób przygotowania:
1. Dynie myjemy oczyszczamy ze środka, kroimy na mniejsze segmenty nacieramy olejem i posypujemy mieloną kolendrą –wkładamy do pieca na 170˚C na około 35 min.
2. Krewetki oczyszczamy z wnętrzności, nacinamy wzdłuż grzbietu, marynujemy w odrobinie oleju z posiekaną papryczką chili – odstawiamy w chłodne miejsce.
3. Pestki z dyni wysypujemy na blaszkę i prażymy w piekarniku około 6 min. w tem.150˚C.
4. Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie pióra i na odrobinie oleju karmelizujemy od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy przecedzony wywar warzywny, pastę tom kha, curry, mleko kokosowe i upieczoną dynię – doprawiamy do smaku solą i pastą z chili.
5. Ciasto francuskie rozwałkowujemy ,posypujemy czarnuszką ,składamy i wałkujemy. Wykrawamy cienkie paseczki delikatnie na końcach zwijając. Smarujemy masłem i pieczemy w temp. 180˚C około 10 min.
6. Gotową zupę miksujemy na gładką masę – ewentualnie przecieramy przez sito. Wlewamy do miseczek. Podajemy z przesmażoną krewetką, pestkami dyniowymi prażonymi, oliwą dyniową i paluszkiem francuskim z czarnuszką.