Krem z pieczonej dyni Hokkaido z chrupiącą krewetką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • dynia hokkaido

    1 sztuka
  • Kolendra cała Prymat

    1 opakowanie
  • cebula biała

    2 sztuki
  • wywar warzywny

    500 ml
  • mleko kokosowe

    250 ml
  • pasta Tom Kha

    1 łyżka
  • pasta curry

    1 łyżka
  • krewetki Black Tiger

    8 sztuk
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    20 g
  • olej z pestek dyni

  • pestki dyni

    50 g
  • olej rzepakowy

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Dynie myjemy oczyszczamy ze środka, kroimy na mniejsze segmenty nacieramy olejem i posypujemy mieloną kolendrą –wkładamy do pieca na 170˚C na około 35 min.

2. Krewetki oczyszczamy z wnętrzności, nacinamy wzdłuż grzbietu, marynujemy w odrobinie oleju z posiekaną papryczką chili – odstawiamy w chłodne miejsce.

3. Pestki z dyni wysypujemy na blaszkę i prażymy w piekarniku około 6 min. w tem.150˚C.

4. Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie pióra i na odrobinie oleju karmelizujemy od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy przecedzony wywar warzywny, pastę tom kha, curry, mleko kokosowe i upieczoną dynię – doprawiamy do smaku solą i pastą z chili.

5. Ciasto francuskie rozwałkowujemy ,posypujemy czarnuszką ,składamy i wałkujemy. Wykrawamy cienkie paseczki delikatnie na końcach zwijając. Smarujemy masłem i pieczemy w temp. 180˚C około 10 min.

6. Gotową zupę miksujemy na gładką masę – ewentualnie przecieramy przez sito. Wlewamy do miseczek. Podajemy z przesmażoną krewetką, pestkami dyniowymi prażonymi, oliwą dyniową i paluszkiem francuskim z czarnuszką.

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat