Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z marchewki z grzankami bazyliowymi
Jak przygotować aromatyczną, sycącą i rozgrzewającą zupę krem z marchewki? Odpowiedź znajdziecie poniżej:
- gęsta zupa krem z dodatkiem imbiru i na bazie soku z pomarańczy,
- przepis na chrupiące grzanki z bazylią i natką pietruszki,
- zupa idealna na jesień.
Zupa krem z marchewki:
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę siekamy i podsmażamy w rondlu na maśle dodając starty drobno imbir. Do zeszklonej cebuli i imbiru dodajemy marchew oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Marchew zalewamy bulionem i gotujemy, aż zmięknie.
Po ugotowaniu całość miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie śmietaną).
Grzanki z bazylią:
Chleb kroimy na 1- centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajmy pokrojony wcześniej chleb.
W blenderze miksujemy liście natki pietruszki i bazylii, dodajemy czosnek i 1/4 szklanki oliwy. Całość dokładnie blendujemy. Na przysmażone grzanki wylewamy przygotowany ziołowy sos i wszystko razem podsmażamy, aż grzanki będą chrupiące.
Gotowa zupę podajemy z przygotowanymi grzankami bazyliowymi.