KREM Z DYNI Z GROSZKIEM PTYSIOWYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion drobiowy

    4 szklanki
  • marchew

    2 sztuki
  • por (biała część)

  • ziemniaki

    2 sztuki
  • dynia

    0,5 kg
  • listki laurowe Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie całe

    4 sztuki
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • cukier

    1 łyzka
  • śmietana 18 proc

  • natka pietruszki

  • groszek ptysiowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bulion z warzywami gotujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Dynię gotujemy w osobny garnku by się nie rozgotowała, gdy będzie miękka łyżką cedzakową
przekładamy do gotujących się warzyw. Gotujemy jeszcze ok 3 minuty, zestawiamy z palnika.
Przyprawiamy solą pieprzę i cukrem.
Wyciągamy liski oraz ziele angielskie, następnie miksujemy blenderem na krem.
Krem rozlewamy do miseczek, dodajemy groszek ptysiowy oraz dekorujemy śmietaną i świeżą natką pietruszki.
UrszulaS
Zamiast groszku ptysiowego możemy użyć prażonych migdałów lub słonecznika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 28.02.2016 13:55
dobra zupka
Motorek 28.02.2016 13:47
fajna zupka
gosia56 28.02.2016 12:34
lubię taką zupę;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat