Krem z borowików świeżych

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • borowiki

    700 gram
  • cebula

    2 szt
  • rosół drobiowy

    1 litr
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    1 szczypta
  • sól do smaku

  • szczypiorek usiekany

    2 łyżki
  • ser żółty starty

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy.
Grzyby dokładnie myjemy i kroimy w małe plasterki. Grzyby i cebulę dusimy na maśle.

1/5 części grzybów uduszonych odkładamy.
Wlewamy rosół, przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy około 30 minut na średnim ogniu, miksujemy.

Resztę grzybów dodajemy do zupy oraz dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec wsypujemy ser żółty.

Zupę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marzut 30.01.2015 11:33
super przepis.
Malinka 29.01.2015 15:58
Jak z borowików to na pewno smaczny :)
Gracer 29.01.2015 14:43
smaczna taka zupa
Grazyna0211 29.01.2015 14:18
aromatyczna zupa
Pyszota 29.01.2015 13:58
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat