Krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • pietruszka

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • masło

    50 gram
  • oliwa

    10 ml
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • mleko

    0,5 litra
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • sól i pieprz

  • słonecznik łuskany

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalafior podzielić na różyczki. Seler, pietruszkę, cebulę i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozpuścić masło z oliwą i dodać wszystkie warzywa - dusić pod przykryciem ok 15 min, (do momentu aż warzywa zmiękną) od czasu do czasu mieszając żeby warzywa się nie przypiekły.
Po tym czasie wlać bulion warzywny oraz mleko, całość gotować kolejne 15 min. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować je na gładki krem. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i wlać śmietankę. Podawać np. z ziarnami słonecznika, natką pietruszki lub grzankami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasia37 15.01.2016 16:52
wygląda pięknie i pewnie też tak smakuje :)
Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:26
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
wwwiolka 30.11.2015 21:42
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat