Krem rafaello z ciecierzycy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 szklanka
  • czekolada

    1 tabliczka białej
  • wiórki kokosowe

    1/3 szklanki
  • mleko w proszku

    0,5-3/4 szklanki
  • sól

    do gotowania
  • cukier trzcinowy

    1-2 łyżki do smaku
  • mleko

    ok 1/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem rafaello z ciecierzycy  foto
Ciecierzycę namaczamy (najlepiej na noc) .
Krok 2 - Krem rafaello z ciecierzycy  foto
Następnego dnia gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną ciecierzycę studzimy. Aby czynność przyspieszyć możemy przelać ciecierzycę zimną wodą. Przed użyciem odsączamy ją z wody.
Krok 3 - Krem rafaello z ciecierzycy  foto
Tak przygotowaną przekładamy do malaksera. Dodajemy do niej wiórki kokosowe. Całość wstępnie miksujemy.
Krok 4 - Krem rafaello z ciecierzycy  foto
Między czasie czekoladę rozpuszczamy.
Krok 5 - Krem rafaello z ciecierzycy  foto
Do zmiksowanej ciecierzycy dodajemy rozpuszczoną czekoladę, cukier, mleko w proszku. Całość ponownie miksujemy. W trakcie miksowania wlewamy mleko. Jeśli chcemy uzyskać gęstszy krem dodajemy mleko w proszku, Jeśli rzadszy dodajemy jeszcze płynne. Gotowe. Krem miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Jadwiga/Jaga85
Krem idealnie pasujemy do pieczywa, herbatników, krakersów itp. Można go zajadać gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a dodatkowo zdrowego:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 03.02.2015 19:20
ale pomysł !!
Ola1984 30.01.2015 09:07
Wierzę, że szalejesz z ciecierzycą :) Ciekawy przepis.
Kolorowa 29.01.2015 16:03
genialny przepis !
Katarzyna59 29.01.2015 15:21
znakomity krem
Agnieszka-87-25 29.01.2015 15:01
pyszności !!!
Monika-twin 29.01.2015 14:24
rewelacyjne przepisy
IwonaDD 29.01.2015 14:07
wygląda obłędnie pysznie!
Ada-Gaba 29.01.2015 12:59
wspaniały przepis
Ania84 29.01.2015 12:58
ciekawe połączenie
pestka 29.01.2015 12:18
podoba mi się ten pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat