Przepis i sposób przygotowania na: krem pomidorowy z krewetkami
Wszystko zmiksować blenderem.
Obrane marchewki, pietruszkę i por pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła, wrzucić wcześniej pokrojone warzywa i podsmażać 5 minut, przerzucić do głębokiego garnka.
Na patelni ponownie rozgrzać masło z oliwą dodać posiekaną papryczkę oraz czosnek, chwilę podsmażyć, podlać białym winem, podgrzewając cały czas patelnię na małym ogniu. Po tym czasie dodać szklankę zblendowanych pomidorów, a resztą zalać marchewki i pietruszkę.
Jedno i drugie dusić pod przykrywką.
Pomidory z winem po 10 minutach dodać do garnka. Dodać również przecier pomidorowy.
Gotować ok 30 minut na małym ogniu, pod przykrywką, co jakiś czas mieszając.
Na koniec zmiksować blenderem na krem.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przyrządzić krewetki - najpierw umyć je i osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Na patelnię z masłem i oliwą wrzucić posiekany czosnek i papryczkę, smażyć krewetki z każdej strony ok 1,5 minuty. Powinny wyjść maślane i jednocześnie kruche.