Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną i olejem z ostropestu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Frytki

  • szynka złocista do woli

  • cukinia baby

    2 sztuki
  • cebula czerwona

    1
  • przyprawa do piernika

Zupa krem

  • polpa di pomodoro con basilico- puszka pulpy pomidorowej z bazylią

    1-2 puszki
  • sok pomidorowy

    1 litr
  • seler naciowy

  • mleko kokosowe

    2 łyżki
  • seler korzeniowy

    kawałek
  • marchewka

    1
  • seler naciowy

    niewiele
  • cebula biała

    1 mała
  • przyprawa curry

    pół łyżeczki
  • sól do smaku

  • kasza gryczana ugotowana na sypko

    1 woreczek
  • olej z ostropestu

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Marchewkę, selera,cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć na niewielką ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra.
Dosmacz solą.
Przykryj i ugotuj wywar.
Międzyczasie szynkę i cukinię pokrój w słupki, czerwoną cebulę w pióra, wrzuć do miski. Posól, wlej trochę oliwy z oliwek.
Dosmacz ziołami , które lubisz- u mnie misto arrosto ze wspaniałą wyczuwalną przewagą rozmarynu , liścia laurowego i szałwii.
Wymieszaj.
Blaszkę pokryj paapierem do peiczenia.
Wyłóż frytki, upiecz na złoto.
Wróć do wywaru z warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy.
Dosmacz curry premium.
Gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego.
Dosmacz olejem z ostropestu.
Gotowe frytki z szynki i cukini wyciąg z piekarnika.
Możesz je śmiało przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju na patelni. Ja jednak wybrałam wersję lżejszą i zdrowszą - z piekarnika, a poza tym,nie jestem szalona by w taki upał jak dziś stać i smażyć frytki na patelni.
Szynka i cukinia upieczone w ten sposób, z ziołami są lżejsze, aromatyczne i można je zjadać zupełnie samodzielnie.
U mnie dziś stanowiły dodatek do kremu pomidorowego.
Krem wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną podawaj osobno razem z selerem naciowym pokrojonym w słupki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 08.07.2016 11:07
wspaniale się prezentuje
ilka01 04.07.2016 12:11
super przepis :)
mysza75 04.07.2016 11:24
jaki fajny i zdrowy krem
Maridka19 04.07.2016 10:55
Ale pięknie się prezentuje :)
KORAL 04.07.2016 10:20
Wygląda świetnie :)
Wafelek2601 04.07.2016 10:01
bardzo dobry
ben-ka 04.07.2016 09:08
Ciekawa propozycja.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat