Krem pomarańczowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietanka słodka

    500 ml
  • pomarańcze bez pestek

    4 sztuki
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    15 gram
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połowę cukru pudru i cukrem waniliowym. 125 ml. śmietanki ucierając zagotować. Gorącą wlać do żółtek, ubijać aż masa zgęstnieje. Podgrzać namoczoną żelatynę i dodać do niej gdy ostygnie resztę śmietanki. Połączyć z żółtkami. Ze sparzonych pomarańczy wycisnąć sok. Dodać sok do kremu i wymieszać go z ubitą z białek pianą. Najlepiej smakuje schłodzony, udekorowany plastrem pomarańczy. Krem świetnie pasuje do naleśników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ronald88 24.09.2011 11:47
super
Krzysztof42 10.12.2010 14:19
trzeba spróbować
justyna111 29.09.2010 16:33
super
Lidia11 29.09.2010 16:23
fajny
magdalena97 27.09.2010 08:06
jadłam podobny w koktajl barze z naleśnikami
pioge7 25.09.2010 17:07
lubię kremy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat