Krem pomarańczowy

Krem pomarańczowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcza

    4 soczyste sztuki
  • cukier

    100 g
  • jaja

    2 małe sztuki
  • mąka ziemniaczana

    1 lyżka
  • masło

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańcze szorujemy dokładnie, osuszamy. Przekrawamy je na pół a następnie wyciskamy sok. Wlewamy go do rondelka. Odmierzamy 100 g cukru. Wsypujemy do soku. Wbijamy 2 całej jajka i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie na jednolitą masę, stawiamy na ogniu i podgrzewamy aż zgęstnieje. Dodajemy masło posiekane w małe kawałeczki i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Podajemy na ciepło jako polewa do deserów lub studzimy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ostra Na Słodko

07.01.2015 15:19
A do czego taki krem mozemy użyć?

Sroczka

07.01.2015 13:22
Pyszny ten krem musiał być.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat