Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem jaglany z bananem, prażonymi jabłkami i berberysem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jaglana 50 g
mleko 3,2% 3/4 szklanki
bakalie -berberysy suszony 3 łyżki
jabłko 1 szt
banan 1 szt
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat szczypta
woda 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem jaglany z bananem, prażonymi jabłkami i berberysem

Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy w zimnej wodzie (na sitku). Następnie przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę oraz łyżeczkę berberysa. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. Kaszę miksujemy z bananem na gładki krem. Do osobnego garnka wkładamy obrane i pokrojone na małe kawałki jabłko. Podlewamy wodą, wsypujemy cukier i kardamon, gotujemy do momentu aż woda wyparuje a jabłka będą miękkie. Jeżeli nie rozpadły się podczas gotowania możemy je zblendować. W słoiczku lub szklance przekładamy warstwami krem jaglany, łyżeczka berberysa, jabłka, ponownie krem jaglany i na wierzch resztę suszonych owoców. Możemy zjeść taki deser na ciepło lub schłodzić w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak