Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KREM GRZYBOWY

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Jesienią dni bywają coraz chłodniejsze. Warto więc sięgać po rozgrzewające, aromatyczne dania wykorzystując sezonowe skarby lasu.

Składniki:

składniki na krem

grzyby leśne 300 g
cebulka 1 szt.
śmietana 30% 150 ml
natka pietruszki 1 pęczek
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
groszek ptysiowy 1 garść
masło 2 łyżki

Porada

Groszek ptysiowy można zastąpić grzankami.

Przepis i sposób przygotowania na: KREM GRZYBOWY

Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle w głębokim garnku. Oczyszczone i pokrojone grzyby leśne (mogą być to borowiki, kozaki, prawdziwki, podgrzybki) dusić razem z cebulką przez około 5min. Dodać pół szklanki wody i gotować kolejne 10min. Doprawić solą i tymiankiem. Dodać śmietankę i podgrzewać przez około 3min. Całość zblendować. Podawać z groszkiem ptysiowym. Udekorować listkami pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak