KREM GRZYBOWY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jesienią dni bywają coraz chłodniejsze. Warto więc sięgać po rozgrzewające, aromatyczne dania wykorzystując sezonowe skarby lasu.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na krem

  • grzyby leśne

    300 g
  • cebulka

    1 szt.
  • śmietana 30%

    150 ml
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • groszek ptysiowy

    1 garść
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle w głębokim garnku. Oczyszczone i pokrojone grzyby leśne (mogą być to borowiki, kozaki, prawdziwki, podgrzybki) dusić razem z cebulką przez około 5min. Dodać pół szklanki wody i gotować kolejne 10min. Doprawić solą i tymiankiem. Dodać śmietankę i podgrzewać przez około 3min. Całość zblendować. Podawać z groszkiem ptysiowym. Udekorować listkami pietruszki.

Groszek ptysiowy można zastąpić grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat