Krem cytrynowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka jaj

    6
  • cukier

    15 dkg
  • cytryna

    1
  • mleko

    200 ml
  • mąka pszenna (łyżki)

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytrynę wyszorować i dokładnie sparzyć wrzątkiem. Zagotować mleko z mąką, ubić żółtka z cukrem, ustawić garnek z żółtkami na słabym ogniu i stale mieszając, wlewać po trochu gorące mleko. Mieszamy aż krem trochę zgęstnieje. Gdy przestygnie dodać sok i startą skórkę z cytryny, dobrze wymieszać. Włożyć do szklanych miseczek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara55 04.04.2011 15:16
dobry krem
kielcok1 08.03.2011 16:32
krem smaczny to fakt
berys18 07.03.2011 09:50
ale krem smaczny
rakow2 26.12.2010 14:49
najważniejsze to dobrze wyszorować cytrynę najlepiej w wannie
Krzysztof42 13.06.2010 18:48
niesamowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat