krem cytrynowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • cytryna

    2 sztuki
  • pomarańcza

    1 sztuka
  • białko

    5 sztuk
  • cukier

    120 g
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    10 g
  • skórka z cytryny

    trochę
  • woda

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, zetrzeć trochę skórki, namoczyć i rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Z białek ubić pianę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać sok i skórkę z cytryn, rozpuszczoną żelatynę i mieszać całą masę aż nabierze gęstości kwaśnej śmietany. Gdy masa żółtkowa zgęstnieje, szybko wymieszać z pianą. Krem wyłożyć zaraz do kielichów lub kompotierek, ostudzić, przybrać skórką pomarańczową i półkrążkami cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
owocówka 27.11.2011 10:06
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat