Krem chrzanowy ze smażonymi ziemniakami i chrupiącym bekonem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło roślinne

    1 kostka
  • włoszczyzna

    100 g
  • krem chrzanowy Smak

    1 słoik
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    0,5 szklanki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sok z pół cytryny

  • sól do smaku

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • żółtko jajek

    1 szt
  • ziemniaki

    4 szt
  • boczek wędzony

    100 g
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę włoszczyznę ( bez marchewki), podlać białym winem, a następnie połączyć z gotującym się bulionem. Dodać krem chrzanowy Smak, posiekany czosnek i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito.
Przed podaniem do zupy dodać „rozkłócone” żółtko oraz podsmażone na maśle, pokrojone w kostkę ziemniaki z boczkiem i majerankiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat