Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
budyń
2 -
mleko
3/4 l -
cukier
4 łyżki -
masło
1 kostka -
cukier waniliowy
-
cukier puder
1/2 szkl
Przepis i sposób przygotowania Krem budyniowy do tortu najprostszy
Budyń cały czas mieszamy , aby się nie przypalił .
Po zrobieniu budyń odstawiam by całkowicie wystygł.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodajemy budyń stopniowo i miksujemy . Jeśli w masie pojawią się grudki to dodajemy łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta . Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Jednorazowo nie dodajęemy więcej niż 3 łyżki mleka .
Do masy możemy dodawać najprzeróżniejsze składniki , aby uzyskać krem smakowy np. dodajmy tabliczkę rozpuszczonej czekolady , bedzie krem czekoladowy , albo jakieś owoce.
Komentarze (0)