Krem budyniowy do tortu najprostszy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • budyń

    2
  • mleko

    3/4 l
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    1 kostka
  • cukier waniliowy

  • cukier puder

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu , dodajemy cukier .
Budyń cały czas mieszamy , aby się nie przypalił .
Po zrobieniu budyń odstawiam by całkowicie wystygł.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodajemy budyń stopniowo i miksujemy . Jeśli w masie pojawią się grudki to dodajemy łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta . Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Jednorazowo nie dodajęemy więcej niż 3 łyżki mleka .
Do masy możemy dodawać najprzeróżniejsze składniki , aby uzyskać krem smakowy np. dodajmy tabliczkę rozpuszczonej czekolady , bedzie krem czekoladowy , albo jakieś owoce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat