krem brokułowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

    500 gram
  • szalotka

    1 szt
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • śmietana 18-procentowa

    1 szklanka
  • olej

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • grzanki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brokuły myjemy i gotujemy, następnie dzielimy je na różyczki, obcinamy łodygi. Kilka różyczek można zostawić do dekoracji. Szalotkę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do naczynia przekładamy podzielone różyczki brokuła, mieszankę cebulowo-czosnkową i miksujemy. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do miseczek, wierzch wykładamy grzankami, różyczkami brokuła.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 13.07.2016 01:35
Uwielbiam takie smaki :)
IwonaKa 04.10.2015 22:17
bardzo lubię krem z brokułów
adelajda 23.06.2015 08:41
smaczna zupka :))
gosia56 09.06.2015 17:43
pyszna zupka;)
miodunka 20.03.2015 21:22
pyszna i zdrowa zupka
2milutka 20.03.2015 20:36
fajnie wygląda
Wafelek2601 20.03.2015 19:54
Pyszna zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat