Krem brokułowo-ziemniaczany ze schabem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brokuł

  • ziemniaki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

schab b/k - kilka plastrów,
podudzie z kurczaka,
brokuł - duży,
ziemniaki - 5 niedużych,
korzeń selera lub pietruszki,
czosnek - 3 ząbki,
cebula - 2 nieduże,
kostka bulionowa warzywna,
liść laurowy,
kucharek - łyżeczka,
sól,
pieprz,
kolendra mielona,
śmietana, jogurt lub ser żółty do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso zalać zimną wodą. Dodać kostkę rosołową i łyżeczkę soli. Gotować przez 20 minut. Warzywa obrać, umyć i pokroić. Ziemniaki, łodygę brokuła, pietruszkę, czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki. Do gotującego mięsa dodajemy wszystkie warzywa poza czosnkiem, liść laurowy, sól i pieprz. Dolewamy tyle wody, aby zakryła powierzchnię warzyw. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodajemy czosnek oraz przyprawy. Wyjmujemy liść laurowy i mięso, które kroimy na mniejsze kawałki, Miksujemy blenderem. Podajemy ze śmietaną lub startym żółtym serem oraz kawałkami mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat