Przepis i sposób przygotowania na: Krem ananasowy z waniliowym aromatem
Kompot ananasowy wlać do dzbanka z miarką i dodać tyle miąższu ananasa, aby otrzymać pół litra.
Odlać 1/3 szkl. soku, a resztę przelać do blendera i zmiksować na jednolity płyn.
Zagotować przecier ananasowy i dosłodzić, a w odlanym soku rozpuścić proszek budyniowy.
Wlać na wrzący płyn i mieszać aż do zgęstnienia.
Zdjąć garnek z ognia i pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Masło pozostawić w cieple, aby zmiękło.
Żółtka utrzeć do białości z cukrem, a następnie stopniowo dodawać masło.
Kiedy powstanie gładka puszysta masa - powoli dodawać zimny budyń ananasowy i stale miksować.
Na końcu wmieszać serek mascarpone.
Gotowy krem schłodzić.
Można do niego wmieszać drobno pokrojone plastry ananasa lub ciasto/ciastka wypełnić kremem i obłożyć pozostałym ananasem.
Używać jako kremu do ciasta parzonego (ptyśki, japonki, eklerki), do przełożenia ciasta biszkoptowego (np. tortu) albo jako samodzielnego deseru podawanego w pucharkach.