Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krawcowe pierogi

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
wrzątek 0,5 szklanki
olej 1 łyzka
sól
małe cebule 3 szt
masło
świeża natka
mąka do podsypywania stolnicy
woda zimna 3 łyżki
kanie 3 duże
grzyby 4 typ: koźlarz czerwony
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krawcowe pierogi

Mąkę wsypac do miski, dodać pół łyzeczki soli i zaparzyć wrzątkiem stale mieszając. dodać 3 łyżki zimnej wody i łyzkę oleju, mieszac cały czas, a następnie dobrze wyrobić ciasto. rozwałkowac na podsypanej maką stolnicy, powycinac kółka.
Farsz: grzyby oczyścić, umyć, pokroić i przesmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, podlać wodą i dusić do miękkości. Dodać zeszkloną posiekaną drobno cebulę, zagęścić całosc mąką pszenną i szybko wymieszać . odstawić do wystygnięcia. Na powycinane z farszu kółka kłaść łyżeczke farszu, brzegi smarować wodą i sklejać formując pierogi. wrzucać na wrzątek z kroplą oleju, gotować 2-3 min od wypynięcia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 08.10.2013 10:54
A ja nawet nie wiedziałam o istnieniu takich grzybów. Kanie znam dobrze, ale krawce? Muszę nadrobić braki w wiedzy na następny grzybowy sezon :) Przepis zapisuję, bo ciekawy!
Adamorek 08.10.2013 10:51
super z takim nadzieniem
Rossie 08.10.2013 09:38
koźlarz pomarańczowożółty, joanno :)
joanna__s 08.10.2013 09:33
Z krawcami się jeszcze nie spotkałam. Chyba, że występują tez pod inną nazwą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak