Krawcowe pierogi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • wrzątek

    0,5 szklanki
  • olej

    1 łyzka
  • sól

  • małe cebule

    3 szt
  • masło

  • świeża natka

  • mąka do podsypywania stolnicy

  • woda zimna

    3 łyżki
  • kanie

    3 duże
  • grzyby

    4 typ: koźlarz czerwony
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypac do miski, dodać pół łyzeczki soli i zaparzyć wrzątkiem stale mieszając. dodać 3 łyżki zimnej wody i łyzkę oleju, mieszac cały czas, a następnie dobrze wyrobić ciasto. rozwałkowac na podsypanej maką stolnicy, powycinac kółka.
Farsz: grzyby oczyścić, umyć, pokroić i przesmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, podlać wodą i dusić do miękkości. Dodać zeszkloną posiekaną drobno cebulę, zagęścić całosc mąką pszenną i szybko wymieszać . odstawić do wystygnięcia. Na powycinane z farszu kółka kłaść łyżeczke farszu, brzegi smarować wodą i sklejać formując pierogi. wrzucać na wrzątek z kroplą oleju, gotować 2-3 min od wypynięcia

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olga_SK 08.10.2013 10:54
A ja nawet nie wiedziałam o istnieniu takich grzybów. Kanie znam dobrze, ale krawce? Muszę nadrobić braki w wiedzy na następny grzybowy sezon :) Przepis zapisuję, bo ciekawy!
Adamorek 08.10.2013 10:51
super z takim nadzieniem
Rossie 08.10.2013 09:38
koźlarz pomarańczowożółty, joanno :)
joanna__s 08.10.2013 09:33
Z krawcami się jeszcze nie spotkałam. Chyba, że występują tez pod inną nazwą.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat