Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2 szklanki -
wrzątek
0,5 szklanki -
olej
1 łyzka -
sól
-
małe cebule
3 szt -
masło
-
świeża natka
-
mąka do podsypywania stolnicy
-
woda zimna
3 łyżki -
kanie
3 duże -
grzyby
4 typ: koźlarz czerwony -
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania
Farsz: grzyby oczyścić, umyć, pokroić i przesmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, podlać wodą i dusić do miękkości. Dodać zeszkloną posiekaną drobno cebulę, zagęścić całosc mąką pszenną i szybko wymieszać . odstawić do wystygnięcia. Na powycinane z farszu kółka kłaść łyżeczke farszu, brzegi smarować wodą i sklejać formując pierogi. wrzucać na wrzątek z kroplą oleju, gotować 2-3 min od wypynięcia
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się