Krakersy cebulowe z serkiem topionym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło lub margaryna

    200 g
  • smalec

    50 g
  • serek topiony

    100 g
  • cebula suszona

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    100 g
  • mąka tortowa

    300 g
  • soda oczyszczona

    2/3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krakersy cebulowe z serkiem topionym foto
Mąki połączyć z solą, sodą oraz suszoną cebulą. Zimne masło i smalec utrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do mąki. Dodać serek topiony i wszystko razem przesiekać i zagnieść.
Krok 2 - Krakersy cebulowe z serkiem topionym foto
Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na minimum 2-3 godziny do lodówki.
Krok 3 - Krakersy cebulowe z serkiem topionym foto
Ciasto rozwałkować na 4-5 mm podsypując niewielką ilością mąki.
Krok 4 - Krakersy cebulowe z serkiem topionym foto
Dowolną foremką wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Krakersy cebulowe z serkiem topionym foto
Piec 15-17 minut (do ładnego zrumienienia) w temp. 170-175*C z termoobiegiem.
Krok 6 - Krakersy cebulowe z serkiem topionym foto
Ostudzone ciasteczka przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Habibi
Do krakersów użyłam serka topionego o smaku cheddara, ale równie dobry będzie złoty ementaler, tylżycki czy szczypiorkowy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 04.01.2016 15:35
@ SZANOWNY D O N O D I C I E L U z godz. 06:18, spać nie możesz czy wstajesz do szkoły/pracy i przez to masz zły dzień? - cytat z regulaminu: " Pod pojęciem „Zdjęcia w przepisach krok po kroku” rozumiemy wszystkie zdjęcia, które zostały dodane do przepisów oznaczonych kategorią „krok po kroku”. Zdjęcia w przepisach krok po kroku są rozumiane jako zdjęcia obrazujące poszczególne, następujące po sobie etapy prowadzące do zrealizowania Przepisu oraz zdjęcie efektu końcowego." ... poza tym za zdjęcia z galerii i tak punktów nie dostałam, więc może najpierw przeczytaj regulamin ZE ZROZUMIENIEM, bo najwyraźniej masz z tym kłopot!
Habibi 04.01.2016 15:33
04.01.2016, 06:18 Powiadomienie o zgłoszeniu nadużycia ...
agaK. 04.01.2016 11:17
Pięknie wyszły, smaczek mam na nie:)
myszka6 04.01.2016 10:07
Bardzo fajny przepis .
msmariusz 04.01.2016 09:54
idealne do pochrupania
pestka 04.01.2016 09:49
wyglądają bardzo smakowicie
IZABELA29 04.01.2016 07:53
Super moje dzieciaki byłyby zachwycone
Poison1988 04.01.2016 07:53
wyglądają świetnie! :)
olkaaa 04.01.2016 07:43
bardzo fajne
Maridka19 04.01.2016 06:18
Super te krakersy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat