Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kozia owsianka z musem truskawkowym i orzechami włoskimi

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 350 ml (koziego, pełnowartościowego)
płatki owsiane 8 łyżek
płatki jęczmienne 2 łyżki
truskawki 200 g
orzechy włoskie 1 garść
cukier brązowy
sól do smaku

Porada

* Podana ilość składników wystarczy na dwie porcje owsianki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kozia owsianka z musem truskawkowym i orzechami włoskimi

1. Wieczorem płatki owsiane i jęczmienne przekładamy do miseczki i zalewamy je 250 ml wody.

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Powstały mus możemy odrobinę dosłodzić w razie konieczności.

* Po za sezonem możemy użyć truskawek mrożonych lub tych z kompotu

2. Namoczone płatki przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem kozim, dodajemy szczyptę soli, dosładzamy cukrem brązowym i gotujemy do momentu zgęstnienia.

Owsiankę polewamy musem truskawkowym i posypujemy orzechami włoskimi.

Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 22.09.2014 14:06
porcja zdrowia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak