Kotlety ziemniaczane z serem i szynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • ser żółty

    8 plasterków
  • szynka

    8 plasterków
  • żółtko jajek

    3 szt
  • przyprawa Ziarenka Smaku

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1/2 szkl
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, przyprawę ziarenka smaku, pieprz do smaku, zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić w prostokąty. Na każdy kawałek ciasta położyć plasterek sera i szynki, złożyć na pół jak pierogi i skleić brzegi. Obtaczać w tartej bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 24.06.2013 07:30
fajny przepis
IlonaAlbertos 19.07.2012 21:56
Podoba mi się Twój pomysł na kotlety.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat