Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z ryżu i kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 100 g
filet z kurczaka 1 pojedyńcza pierś
sól i pieprz d/s
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z ryżu i kurczaka

Ryż gotuję do miękkości i studzę. Do blendera (lub jeśli nie mamy odpowiedniego, to całość można zmielić w maszynce) wkładam ostudzony ryż i pokrojoną pierś kurczaka (surową!). Miksuję na gładką masę (ryż może być widoczny, ale mięso powinno być dobrze zmielone). Do całości dodaję jako i przyprawy. Mieszam. Mokrymi dłońmi formuję kotleciki i smażę na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony (ryż jest ugotowany, a zmielona kurczak potrzebuje dosłownie paru chwil, ale jeśli uformujemy większe kotlety, to będą potrzebowały dłuższej chwili). Podaję ciepłe, choć na zimno też są smaczne i mogą być ciekawym urozmaiceniem lunch boxa. Podaję z sałatką lub sosem ze świeżego tartego ogórka i jogurtu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak