Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pieczarki
400 gramów -
jajko
5 sztuk -
ser żółty
100 gramów -
cebula
1 sztuka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1-2 łyżki -
szczypiorek usiekany
2 łyżki -
pietruszka zielona
1 łyżka -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Bułka tarta klasyczna Prymat
do obtoczenia
Przepis i sposób przygotowania Kotlety z pieczarek, jajek i żółtego sera
Cztery jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę.
Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce. Starte przełożyć do cebuli, podsmażyć aż woda z pieczarek odparuje. Ostudzić.
W misce wymieszać: pieczarki z cebulą, starte jajka na twardo, surowe jajko, ser, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek. Dodać 1-2 łyżki bułki tartej w zależności od gęstości masy, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Wyrobić masę, a następnie formować kotlety i obtaczać w tartej bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone przełożyć na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Kotlety można jeść na ciepło jako danie obiadowe, ale smakują też na zimno.![]()
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się