Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z pieczarek, jajek i żółtego sera
Cztery jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę.
Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce. Starte przełożyć do cebuli, podsmażyć aż woda z pieczarek odparuje. Ostudzić.
W misce wymieszać: pieczarki z cebulą, starte jajka na twardo, surowe jajko, ser, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek. Dodać 1-2 łyżki bułki tartej w zależności od gęstości masy, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Wyrobić masę, a następnie formować kotlety i obtaczać w tartej bułce. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone przełożyć na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.