Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kaszy jaglanej i brokuła z sałatą
Kotlety: Kaszę jaglaną ugotować do miękkości (może być lekko rozgotowana) w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować przez około 5 minut, odcedzić, ostudzić i rozdrobnić blenderem. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Do miski przełożyć kaszę jaglana, brokuła, cebulę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz sól, pieprz oraz paprykę mieloną. Całość dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
Sałatka: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz oraz olej. Całość wymieszać.
Do pojemnika przełożyć sałatkę, a na wierzchu ułożyć kotlety.