Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kotlety:
-
kasza jaglana
100 gramów -
brokuł
200 gramów -
natka pietruszki
4 gałązki -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
jajko
1 sztuka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
0.5 szklanka -
sól
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
0.5 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
0.5 łyżeczka -
olej do smażenia
0.25 szklanka
Sałatka:
-
liście sałaty
6 sztuk -
papryka czerwona
0.5 sztuk -
sól
0.25 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
0.25 łyżeczka -
oliwa
3 łyżki
Sposób przygotowania
Kotlety: Kaszę jaglaną ugotować do miękkości (może być lekko rozgotowana) w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować przez około 5 minut, odcedzić, ostudzić i rozdrobnić blenderem. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Do miski przełożyć kaszę jaglana, brokuła, cebulę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz sól, pieprz oraz paprykę mieloną. Całość dokładnie wymieszać. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
Sałatka: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz oraz olej. Całość wymieszać.
Do pojemnika przełożyć sałatkę, a na wierzchu ułożyć kotlety.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się