Kotlety z kaszy jaglanej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 1 mała cebula

  • 1 mała marchewka

  • 1 łodyga selera naciowego

  • pół cukinii

  • pół papryki (ja użyłam żółtej)

  • 1 jajko

  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę płuczemy i gotujemy około 20 minut (musi być lekko rozgotowana). Do miski wrzucamy pokrojone w małą kostkę cebulę, paprykę i seler naciowy, a także starte na grubych oczkach marchewkę i cukinię. Dodajemy kaszę, jajko i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko mieszamy. Z masy formujemy kotlety, żeby się nie rozpadały, trzeba dość ściśle je uformować. Smażymy na rozgrzanej patelni, do zrumienienia.
Podajemy z jogurtem naturalnym i harissą.
Uwaga: jeżeli kotlety jednak się rozpadają, można upiec je w piekarniku. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy uformowane kotlety (surowe). Pieczemy do zrumienienia, w 200 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 05.04.2017 18:34
Smaczne kotlety :)
Ania321 05.04.2017 15:56
pyszne kotleciki, bardzo lubię kaszę jaglaną, a w takiej formie jeszcze nie jadłam :)
jagoda5913 05.04.2017 13:22
ciekawy pomysł
Wiesława1 05.04.2017 12:45
Świetna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat