Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety schabowe z siemieniem lnianym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
To chyba jedne z najbardziej popularnych kotletów na naszych stołach. Częściowo wyparte przez filety kurczaka, od jakiegoś czasu powracają do łask. Dla nas idealne są te z kością i nie rozbite. No i oczywiście, smażymy tylko na smalcu.

Składniki:

Składniki:

kotlety schabowe 2 sztuki
mleko 3,2% 500 mililitrów
cebula 2 sztuki
mąka 5 łyżek
jajko 1 sztuka
mleko 3,2% 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
siemię lniane 2 łyżki

Porada

Kotlety schabowe z kością.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety schabowe z siemieniem lnianym

Kotlety nakłuwamy, nacieramy solą i pieprzem, marynujemy w mleku z dodatkiem cebuli. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej, ale kilka godzin też w zupełności wystarczy.
Mięso wyjmujemy z mleka, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem mleka i na koniec w bułce tartej wymieszanej z ziarnami lnu.
Smażymy na rozgrzanym smalcu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak