Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety schabowe w sosie ogórkowym
1. Kotlety opłukać, osuszyć, natrzeć pieprzem, solą i rozmarynem.
2. Jajka rozbełtać. Do jajek dodać przyprawę Kucharek oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać.
3. Ogórki zetrzeć na tarce (grube oczka). Kotlety włożyć do jajka, następnie do bułki tartej. Opanierowane smażyć na gorącym oleju z obydwu stron. Po usmażeniu kotlety przełożyć na talerz, a do tłuszczu z pieczenia dolać, wody tyle ile potrzeba sosu. Następnie dodać ogórki, przeciśnięty czosnek, doprawić do smaku i gotować około 15-20 minut.
4, Sos zagęścić rozmieszaną mąka z wodą. Do gotowego sosu włożyć upieczone kotlety i gotować około 15-20 minut, aby nasiąkły sosem. Podawać z ziemniaczkami lub wg uznania.