Kotlety schabowe w sezamie z puree z jabłek

Kotlety schabowe w sezamie z puree z jabłek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Puree

  • jabłko kwaśne

    70 dag
  • sok jabłkowy

    60 ml
  • majeranek Prymat

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • sól do smaku

    3 szczypty
  • pieprz

    2-3 szczypty

Kotlety

  • schab bez kości

    40 dag
  • sól do smaku

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty
  • czosnek granulowany

    1|2 łyżeczki
  • sezam

    1|3 szklanki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • olej do smażenia

    8 łyżek
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne . Pokroić na mniejsze kawałki . Włożyć do garnka , wlać sok z jabłek . Dusić jabłka do rozpadnięcia . Można zmiksować jeśli zachodzi potrzeba. Dodać majeranek , doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Schab podzielić na 2 kotlety , rozbić tłuczkiem z obu stron. Oprószyć solą , pieprzem , czosnkiem granulowanym.Sezam wymieszać z mąką , bułką tartą. Jajko roztrzepać widelcem . Kotlety panierować w jajku i sezamie . Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podać kotlety z puree jabłkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

30.09.2017 08:10
Ciekawy przepis. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat