Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety rybne w groszku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

purée ziemniaczane 1/2 szklanki
filet z pangi 20 dag
słonina 5 dag
masło 1 łyzka
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
majeranek 1 szczypta do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 szczypta do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka
natka pietruszki 3 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej do smażenia 1 wg potrzeby
groszek konserwowy 20 drobny
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 do panierowania wg potrzeby

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety rybne w groszku

Kroki postępowania

1
Rozmrożoną rybę dobrze osuszyć na papierowym ręczniku kuchennym. Rozdrobnić .
Pokroić drobno słoninę.
Zmielić słoninę z rybą w Malakserze wrzucając pod koniec jajko by masa dokładnie się wyrobiła,
Cebulę obrać i drobno pokroić - usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.
Wymieszać puree ziemniaczane ( najlepiej z poprzedniego dnia ) przeciśnięte przez praskę ze zmieloną rybą , zmieloną słoniną , jajkiem, usmażona cebulą, szczyptą majeranku, soli , pieprzu , Jarzynki , natką pietruszki, łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżkami bułki tartej.
Krok 1 - Kotlety rybne  w groszku foto
2
Wilgotnymi rękami uformować małe kotleciki ( nabierać czubatą łyżkę do zupy i ,,kulać" nadając kształt burgera).
Krok 2 - Kotlety rybne  w groszku foto
3
Na patelni rozgrzać porcję oleju i na gorący kłaść kotleciki. Smażyć na rumiano z obu stron. Zmniejszyć gaz i dosmażyć na małym.
Krok 3 - Kotlety rybne  w groszku foto
4
Otworzyć puszkę z groszkiem ( powinien to być ekstra drobny młodziutki groszek )i przelać razem z zalewą do garnka. Dodać masło i sok z cytryny. Podgrzać.
Krok 4 - Kotlety rybne  w groszku foto
5
Na groszku ułożyć usmażone kotlety - przykryć i dusić na małym gazie 5 minut pod przykryciem.

* Podaję same bez ziemniaków i surówek bo przecież w składzie są już ziemniaki a w sosie groszek.
* Mnie z tej porcji składników wyszło 8 kotlecików.
Krok 5 - Kotlety rybne  w groszku foto
6
Często zdarza mi się kupować filety rybne mrożone . Niestety - sklep z prawdziwego zdarzenia mam dość daleko od siebie i nie zawsze chce mi sie tak jechać. Skazana wtedy jestem na ,, mrożonki:. A po rozmrożeniu takiego fileta sami wiecie co zostaje - pół szklanki wody i odciśnięte pół szklanki masy rybnej. Jedyny ratunek to kotlety rybne .
Krok 6 - Kotlety rybne  w groszku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 10.11.2013 21:55
Oj zjadłabym:)
V_kuchareczka 10.11.2013 20:57
bardzo smaczne
Marta11 10.11.2013 18:48
zapewne pyszne
Paolcia 10.11.2013 17:57
apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak