Kotlety po rzeźnicku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • KOTLETY WIEPRZOWE

    4 duże
  • cebula

    1
  • mąki

    1 łyżka
  • koncentratu pomidorowego

    2 łyżki
  • korniszony

    2
  • sól, pieprz Prymat

  • wywaru (lub wody + Kucharek)

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kotlety lekko rozbić. Można się pobawić w formowanie ładnych, okrągłych. Można i w kwadraty jak ktoś ma kaprys... Mięso posolić, popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. U mnie zawsze jest świeżo mielony... nawet jak tego nie piszę. Gotowce usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, po czym wyjąć i trzymać w czymś tam w cieple. Czyli przełożyć do czegoś i szczelnie przykryć. To wystarczy.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zrumienić lekko drobno posiekaną cebulę, dodać mąkę, chwilkę przesmażyć, dodać koncentrat i całość rozprowadzić zimnym wywarem bądź też wodą. Wymieszać i trochę pogotować. Gdy nie mam pod ręką wywaru daję wodę wraz z Kucharkiem. Włożyć do sosu kotlety, dusić z 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kosteczkę ogórki.
Fantastyczne z kaszą lub kluseczkami. Bardzo pyszne z ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchareczka2 30.06.2013 18:20
sycące danie
Wacław 13.01.2012 08:38
pyszniutkie,mniam
ilka_86 20.08.2011 22:26
pyszne:)
stokrotka 15.08.2011 20:45
fajny przepis
Izabela/bella81 23.05.2011 20:41
świetne
Joanna108 05.12.2010 08:28
Świetne zestawienie.
Smakosz6 04.12.2010 13:45
mniam
Mati13 15.10.2010 15:57
pyszne!
bernika 08.10.2010 22:08
wiel razy mialam je w placanch ale twoje zachecaja moze w koncu je zrobie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat