Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 70 dgk
boczek 30 dkg
jajko 3
cebula 1
czosnek
sól
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone

Kroki postępowania

1
Bułkę wkładamy do miski z przegotowaną wodą i moczymy.
Cebulę kroimy i smażymy na maśle aż się zarumieni.
Mięso mielimy w maszynce.
Krok 1 - Kotlety mielone foto
2
Podczas mielenia dodajemy czosnek, ostudzoną cebulę, i wyciśniętą z wody bułkę. Do zmielonego mięsa dodajemy 3 jajka, sól, pieprz, pieprz ziołowy i wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Kotlety mielone foto
3
tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety. Polecam ręce moczyć w wodzie, wtedy mięso nie zostaje nam na rękach, a kotlety są gładkie. Obtaczamy w bułce tartej.
Krok 3 - Kotlety mielone foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dokładnie z obu stron kotlety.
Po zdjęciu z patelni najlepiej wrzucać kotlety do wazy i przykryć je na trochę, na pewno będą smaczniejsze.
Krok 4 - Kotlety mielone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 07.06.2013 16:00
U mnie też :)) Moje dziecko je uwielbia, więc często goszczą na naszym stole.
TEtalicha 07.06.2013 12:56
u mnie też dziś goszczą mielone:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak