Kotlety mielone

Kotlety mielone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    70 dgk
  • boczek

    30 dkg
  • jajko

    3
  • cebula

    1
  • czosnek

  • sól

  • pieprz

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotlety mielone foto
Bułkę wkładamy do miski z przegotowaną wodą i moczymy.
Cebulę kroimy i smażymy na maśle aż się zarumieni.
Mięso mielimy w maszynce.
Krok 2 - Kotlety mielone foto
Podczas mielenia dodajemy czosnek, ostudzoną cebulę, i wyciśniętą z wody bułkę. Do zmielonego mięsa dodajemy 3 jajka, sól, pieprz, pieprz ziołowy i wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Kotlety mielone foto
tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety. Polecam ręce moczyć w wodzie, wtedy mięso nie zostaje nam na rękach, a kotlety są gładkie. Obtaczamy w bułce tartej.
Krok 4 - Kotlety mielone foto
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dokładnie z obu stron kotlety.
Po zdjęciu z patelni najlepiej wrzucać kotlety do wazy i przykryć je na trochę, na pewno będą smaczniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joanna__s 07.06.2013 16:00
U mnie też :)) Moje dziecko je uwielbia, więc często goszczą na naszym stole.
TEtalicha 07.06.2013 12:56
u mnie też dziś goszczą mielone:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat