Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg mięsa z łopatki i szynki
3 czerstwe bułki kajzerki
pieprz i sól
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki suszonego majeranku
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
jaja 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone

Mięso z łopatki i szynki dokładnie myjemy, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielone mięso przekładamy do dużej miski. Bułki kajzerki zalewamy ciepłą wodą. Gdy bułka nasiąknie, odciskamy ją i dodajemy do miski z mięsem. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do mięsa, wbijamy jaja, wsypujemy suszony majeranek i wyrabiamy. Składniki muszą się dobrze ze sobą połączyć, tworząc jednolitą masę. Następnie formujemy kotlety niedużej wielkości, dłonie moczymy w oleju, po czym kotlety kulgamy w dłoniach aby olej pozostał na nich. Smażymy na gorącym oleju z dwóch stron, aż się ładnie zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 02.04.2013 14:51
Bardzo smaczne
gosia561 02.04.2013 14:40
obiad dla całej rodzinki:)
msmors 02.04.2013 14:28
super przepis
Sylwia26 02.04.2013 14:12
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak