Kotlety jajeczno-brokułowe

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu kotlety jajeczno-brokułowe z dodatkiem sera cheddar. Kotlety możemy serwować jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie w towarzystwie ulubionych sosów.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo

    6 sztuk
  • brokuł

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • ser cheddar

    50 gramów
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • koperek świeży

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,2 łyżeczki

Dodatki:

  • olej do smażenia

    20 mililitrów
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.

Mały brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je przez około 7-8 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy różyczki zimną wodą, aby zachowały intensywnie zielony kolor.

Jajka oraz brokuł kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekany drobno koperek, starty ser cheddar, 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz jedno surowe jajko. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

W dłoniach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron do lekkiego zarumieniana.

Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat