Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jajeczno-brokułowe
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
Mały brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je przez około 7-8 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy różyczki zimną wodą, aby zachowały intensywnie zielony kolor.
Jajka oraz brokuł kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekany drobno koperek, starty ser cheddar, 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz jedno surowe jajko. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
W dłoniach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron do lekkiego zarumieniana.
Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.