Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety jajeczno-brokułowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu kotlety jajeczno-brokułowe z dodatkiem sera cheddar. Kotlety możemy serwować jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie w towarzystwie ulubionych sosów.

Składniki:

Składniki:

jajka ugotowane na twardo 6 sztuk
brokuł 1 sztuka
jajko 1 sztuka
ser cheddar 50 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
koperek świeży 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,2 łyżeczki

Dodatki:

olej do smażenia 20 mililitrów
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jajeczno-brokułowe

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.

Mały brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je przez około 7-8 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy różyczki zimną wodą, aby zachowały intensywnie zielony kolor.

Jajka oraz brokuł kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekany drobno koperek, starty ser cheddar, 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz jedno surowe jajko. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

W dłoniach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron do lekkiego zarumieniana.

Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak