Kotlety cielęce z chrzanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeży, tarty chrzan

    4 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • cukier

    1 łyżka
  • sok z cytryny

  • mąka

    2-3 łyżki
  • żółtko

    1 sztuka
  • natka z pietruszki

  • cielęcina

    60 zadnia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Wysypać mąkę na talerzyk, dodać sól, pieprz, wymieszać. Każdy plaster mięsa obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez 5-6 minut z każdej strony. Chrzan, żółtko i cukier dokładnie wymieszać. Kotlety przełożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanny, na każdym położyć warstwę masy chrzanowej, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 150 stopni na kilka minut. Wyjąć, każdy kotlet skropić sokiem z cytryny, udekorować natką z pietruszki i podać na stół.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 09.09.2011 00:46
wyśmienite
RenataZ-et 23.11.2010 16:38
Fajne, takie ostre ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat