Kotlet mielony z boczkiem, cukinią i mozzarellą

Kotlet mielony z boczkiem, cukinią i mozzarellą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj zapraszam na obiad z mielonym kotletem drobiowym w roli głównej. Jego smak i aromat podkreśla dodatek boczku, mozzarelli oraz świeżej bazylii, a delikatnej soczystości dodaje mu cukinia. Bardzo lubię tworzyć takie nietuzinkowe połączenia, których efekt końcowy bardzo cieszy podniebienie.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik:

  • pierś z kurczka

    200 gramów
  • polędwiczki z kurczaka

    200 gramów
  • cukinia

    0,5 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • boczek

    150 gramów
  • mozzarella w bloku

    150 gramów
  • kajzerka

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • papryczka chili

    0,5 sztuki
  • bazylia świeża

    1 garść
  • domowy ketchup

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • mleko

    0,3 szklanki
  • Oregano suszone Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    0,2 łyżeczki
  • olej do smażenia

    30 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy do momentu, aż ładnie się zarumieni. Następnie dodajemy do niego pokrojoną cebulę, a na koniec odciśniętą cukinię. Wszystko smażymy przez chwilę, a później studzimy. W tym samym czasie rozkruszamy bułkę i moczymy ją w mleku.

KROK 2. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką oraz podsmażonym boczkiem, cebulą i cukinią. Następnie dodajemy ketchup, jajko oraz posiekaną świeżą bazylię i chili. Wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Ser mozzarella kroimy w kostkę. Kawałek sera układamy na każdej porcji mięsnego farszu i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Życzę smacznego! :)

Futka
Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu z kaszami lub purée ziemniaczanym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat