Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet mielony z boczkiem, cukinią i mozzarellą
KROK 1. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy do momentu, aż ładnie się zarumieni. Następnie dodajemy do niego pokrojoną cebulę, a na koniec odciśniętą cukinię. Wszystko smażymy przez chwilę, a później studzimy. W tym samym czasie rozkruszamy bułkę i moczymy ją w mleku.
KROK 2. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką oraz podsmażonym boczkiem, cebulą i cukinią. Następnie dodajemy ketchup, jajko oraz posiekaną świeżą bazylię i chili. Wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Ser mozzarella kroimy w kostkę. Kawałek sera układamy na każdej porcji mięsnego farszu i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Życzę smacznego! :)