Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kotlet mielony z boczkiem, cukinią i mozzarellą

5.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj zapraszam na obiad z mielonym kotletem drobiowym w roli głównej. Jego smak i aromat podkreśla dodatek boczku, mozzarelli oraz świeżej bazylii, a delikatnej soczystości dodaje mu cukinia. Bardzo lubię tworzyć takie nietuzinkowe połączenia, których efekt końcowy bardzo cieszy podniebienie.

Składniki:

Składnik:

pierś z kurczka
200 gramów
polędwiczki z kurczaka
200 gramów
cukinia
0,5 sztuki
cebula
1 sztuka
boczek
150 gramów
mozzarella w bloku
150 gramów
kajzerka
1 sztuka
jajko
1 sztuka
papryczka chili
0,5 sztuki
bazylia świeża
1 garść
domowy ketchup
1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki
mleko
0,3 szklanki
Oregano suszone Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
0,2 łyżeczki
Sklep Prymat
olej do smażenia
30 mililitrów

Porada

Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują w klasycznym zestawieniu z kaszami lub purée ziemniaczanym, ale mogą stanowić także podstawę domowego burgera.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet mielony z boczkiem, cukinią i mozzarellą

KROK 1. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy do momentu, aż ładnie się zarumieni. Następnie dodajemy do niego pokrojoną cebulę, a na koniec odciśniętą cukinię. Wszystko smażymy przez chwilę, a później studzimy. W tym samym czasie rozkruszamy bułkę i moczymy ją w mleku.

KROK 2. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką oraz podsmażonym boczkiem, cebulą i cukinią. Następnie dodajemy ketchup, jajko oraz posiekaną świeżą bazylię i chili. Wszystko dokładnie mieszamy oraz doprawiamy oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Ser mozzarella kroimy w kostkę. Kawałek sera układamy na każdej porcji mięsnego farszu i formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak