Kotleciki ziemniaczane z wędzonym boczkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kotleciki z ziemniaków są oryginalne i pysznie smakują podane z sosem pieczarkowym. Można je przygotować z ziemniaków, które pozostały z poprzedniego obiadu.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ziemniaki ugotowane

    70 dag
  • boczek wędzony

    15 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • ser żółty

    15 dag
  • czosnek

    1 ząbek
  • szczypiorek posiekany

    1 pęczek
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo

  • jajka

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Kotleciki ziemniaczane z wędzonym boczkiem foto
Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić.
Krok 2 - Kotleciki ziemniaczane z wędzonym boczkiem foto
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać przyprawę do ziemniaków Prymat, podsmażony boczek , posiekany szczypiorek i starty na tarce o dużych oczkach żółty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Kotleciki ziemniaczane z wędzonym boczkiem foto
Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, włożyć masę ziemniaczaną, wyrównać na grubości 1,5 cm, przykryć papierem do pieczenia, docisnąć i włożyć do lodówki na pół godziny.
Krok 4 - Kotleciki ziemniaczane z wędzonym boczkiem foto
Następnie szklanką wykrawać krążki. Panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Krok 5 - Kotleciki ziemniaczane z wędzonym boczkiem foto
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotleciki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat