Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki mielone z szałwią i bazylią

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 40 dkg
szałwia 15 listków
cebula 1/2 sztuki
czosnek 3 ząbki
bazylia 15 listków
jajko 1 sztuka
papryczka chili 1/2 sztuki
sos sojowy 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
mąka pszenna do obtoczenia
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki mielone z szałwią i bazylią

Kroki postępowania

1
Do mięsa dodać posiekane listki szałwii i bazylii, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, jajko, posiekaną papryczkę chili (bez pestek), pieprz, sos sojowy, bułkę tartą i odrobinę soli.
Krok 1 - Kotleciki mielone z szałwią i bazylią foto
2
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Kotleciki mielone z szałwią i bazylią foto
3
Z mięsnej masy formować owalne kotleciki. Kotleciki obtaczać w pszennej mące i kłaść na rozgrzany na patelni olej.
Krok 3 - Kotleciki mielone z szałwią i bazylią foto
4
Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Podczas smażenia kotleciki kilka razy odwrócić.
Krok 4 - Kotleciki mielone z szałwią i bazylią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 13.10.2014 11:38
Fajnie przyprawione mięsko.
Pietruszka 13.10.2014 10:33
apetyczne te kotlety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak