Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki mielone z cukinią i porem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 40 dag( z łopatki)
cukinie małe 1 szt ( zielona)
por młody 1 szt
cebula podsmażona 2 łyżki
majonez light 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
bułka pszenna 0,5 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki mielone z cukinią i porem

Kroki postępowania

1
Cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, oprószyć solą, odcisnąć. Por pokroić, sparzyć wrzątkiem, osączyć, ostudzić. Mielone mięso połączyć z porem i cukinią.
Krok 1 - Kotleciki mielone z cukinią i porem foto
2
Następnie dodać majonez, smażoną cebulę i mąkę ziemniaczaną
Krok 2 - Kotleciki mielone z cukinią i porem foto
3
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, połączyć z mięsem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Kotleciki mielone z cukinią i porem foto
4
Mięso z warzywami i przyprawami dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej.
Krok 4 - Kotleciki mielone z cukinią i porem foto
5
Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Krok 5 - Kotleciki mielone z cukinią i porem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak