Kotleciki mielone z cukinią i porem

Kotleciki mielone z cukinią i porem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    40 dag( z łopatki)
  • cukinie małe

    1 szt ( zielona)
  • por młody

    1 szt
  • cebula podsmażona

    2 łyżki
  • majonez light

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • bułka pszenna

    0,5 szt
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Kotleciki mielone z cukinią i porem

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotleciki mielone z cukinią i porem foto
Cukinię razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce, oprószyć solą, odcisnąć. Por pokroić, sparzyć wrzątkiem, osączyć, ostudzić. Mielone mięso połączyć z porem i cukinią.
Krok 2 - Kotleciki mielone z cukinią i porem foto
Następnie dodać majonez, smażoną cebulę i mąkę ziemniaczaną
Krok 3 - Kotleciki mielone z cukinią i porem foto
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, połączyć z mięsem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Kotleciki mielone z cukinią i porem foto
Mięso z warzywami i przyprawami dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej.
Krok 5 - Kotleciki mielone z cukinią i porem foto
Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat