Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 szkl. puree
  • twaróg

    250 g
  • kasza gryczana

    1 szkl. ugotowana
  • jajka

    2 duże
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • cebula

    1 duża
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • przyprawa do potraw Kucharek

  • włoszczyzna suszona

    drobna
  • olej

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto
Ziemniaki przecisnąć przez praskę albo dokładnie rozgnieść tłuczkiem zaraz po ugotowaniu i odcedzeniu. Pozostawić do ostygnięcia, dodać twaróg, sól czosnkową i sporo pieprzu.
Krok 2 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto
Cebulę posiekać niezbyt drobno i zrumienić na niewielkiej ilości oleju, na koniec dodać łyżeczkę suszonej włoszczyzny, całość podlać odrobiną wody, udusić i zupełnie odparować.
Krok 3 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto
W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną, odcedzić, przestudzić i połączyć pozostałymi składnikami kotlecików - z przyprawami, jajkami i niewielką ilością bułki tartej.
Krok 4 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto
Wyrobioną masę wstawić na 2-3 godz. do lodówki.
Krok 5 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto
Ze schłodzonej masy formować kotleciki i panierować je w bułce tartej.
Krok 6 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto
Usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju, delikatnie odwracając na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Kotleciki są dość delikatne.
Krok 7 - Kotleciki HRECZNIAKI - z kaszy gryczanej ziemniaków i twarogu foto
Podawać na gorąco z dodatkiem gęstej śmietany, jogurtu greckiego, sosu pomidorowego lub grzybowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 09.10.2013 16:41
Bardzo podobają mi się te kotleciki. Twoje wydają się być chrupiące.
Gracer 08.10.2013 14:27
takich nie jadłem
Konczi 08.10.2013 14:14
ciekawy przepisik
Renata9 08.10.2013 12:54
pyszne jedzonko
Habibi 08.10.2013 12:28
Bardzo je lubię w takiej postaci, albo farsz zapieczony w folii aluminiowej czy keksówce, jak pieczeń rzymska. To bardzo stary przepis pochodzący z kresów wschodnich - moja Babcia pochodziła z Tarnopola i właśnie od niej mam pomysł na tak smaczne danko :)
Izabela9 08.10.2013 12:12
Fajny pomysł na kotleciki.
pycia9 08.10.2013 12:01
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat