Koszyczki z filo z kremem i granatem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto filo

    1 sztuka
  • granat

    2 sztuki
  • mleko

    0,5 litra
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • wanilia

    1 laska
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Koszyczki z filo z kremem i granatem foto
Ciasto tniemy na kwadraty 11 cm na 11 cm.
Wkładamy do formy na muffiny tak, aby powstał dołek.
Pieczemy na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Wystawiamy i studzimy.
Krok 2 - Koszyczki z filo z kremem i granatem foto
Żółtka gotujemy z mlekiem i miąższem z laski wanilii oraz cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozcieramy w 3-4 łyżkach mleka i dodajemy do masy mleczno - jajecznej, cały czas mieszając.
Krok 3 - Koszyczki z filo z kremem i granatem foto
Gdy masa będzie konsystencją przypominać budyń to przelewamy ją do upieczonych koszyczków z ciasta.
Krok 4 - Koszyczki z filo z kremem i granatem foto
Granaty przekroić i wyciągnąć pestki. Pestkami posypać deser.
Krok 5 - Koszyczki z filo z kremem i granatem foto
Można podawać na ciepło lub zimno

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 27.12.2013 18:04
fajne takie koszyczki:)
wyattearp 10.12.2013 14:04
ciasta filo jeszcze nie próbowałam
joanna__s 09.12.2013 19:21
Bardzo smacznie wygląda ten deserek. Aż ślinka cieknie.
cukiereczek 09.12.2013 18:35
wyglądają wspaniale
EwelinkA_93 09.12.2013 18:13
rewelacyjny pomysł :-)
marta1221 09.12.2013 17:46
na pewno zrobi wrażenie na gościach
nogawkuchni 09.12.2013 17:31
Ciekawa słodkość,smakowicie się prezentuje,bardzo apetyczny deser i interesujący pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat